18 Ağustos 2009 Salı

Hacı Hasan Huştok

Hacı Hasan Huştok

Hacı Hasan Huştok, 1826 yılında Kuban bölgesinin Abın ırmağı kıyılarındaki Huştey köyünde dünyaya geldi.Babası Alvuk Şeretlıktır.Yedi yaşından itibaren kasaba medresesinde Tırkaou Nauruz’un yanında eğitim aldı.
16 yaşında iken tahsilini tamamlamak üzere İstanbula gitti.Tahsilini bitirdikten sonra Balkanlar’daki Niş vilayetine giderek bir süre tahrirat Katipliğinde çalıştı.1851 yılında Kafkasya’ya döndü bir süre Muhammed Emin ve daha sonra Zanıko Sefer Beyle beraber çalışmalarda bulundu ve savaşlara katıldı.
1857 yılında Hicaz’a giden Huştok bir yıl sonra geri dönerek tekrar savaşlara katıldı.1859 yılı sonunda Çıle Tharıveu Xase’yi (Çerkes Milli Meclisi) temsilen İstanbul, Paris ve son olarak Londra’da devlet adamlarıyla görüşen heyetin başkalığını yaptı.Ancak görüşmelerden somut sonuç çıkmadı ve Kafkasya’daki durum da giderek ağırlaşıyordu.Bunun üzerine tekrar vatanına döndü ancak Çerkesler’i bekleyen hazin son Huştok’unda kaderi oldu ve 1864 büyük Çerkes sürgününde Osmanlı topraklarına yerleşti.
Hacı Hasan Huştok 1870 yılının recebinin 2.gecesi hayata gözlerini yumdu. Mezarı Üsküdar Karaca Ahmet mezarlığında bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder